Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
8
8
2
8
1
Élet&Stílus Magazin
BLOG
2019.03.06 19:29

Hogyan tovább?

Hogyan tovább, ha elkezded a festést?

Sokan, sokféleképpen kezdenek hozzá a festéshez, vagy nem kezdenek hozzá. 

Olvasd el blog bejegyzésemben, hogyan tudsz tovább fejlődni...

Én, amikor elkezdtem festeni, emlékszem állandóan az lebegett a szemem előtt, hogy ha egyszer belefogtam, akkor nem hagyom abba. Pedig hányszor, de hányszor volt olyan időszak az életemben, hogy egyes vizuális probléma hónapokig, évekig üldözött, és egyszerűen nem tudtam rá a választ.

Például nem tudtam, hogy hogyan kell úgy festeni, hogy az ecsetvonások ne látszódjanak, hanem olyan legyen a képem, mintha fénykép volna. Vagy azok a rút zöldjeim, amiket a tubusból sikerült a vászonra vinnem, és valahogy nem tudtam érzékeltetni a tubus egyetlen zöld színével a mélységet, vagy éppen a távolságot a képeimen. Ma már tudom, hogy rengeteg féle zöld színű festék van, ám én imádok kísérletezgetni, és ma már tuom, hogy nem is biztos, hogy zöld szín kell a tubusból ahhoz a zöldhöz, amit meg szeretnék festeni. Vagy nem tudtam, hogyan kell pl füstöt festeni. Vagy ami számomra a legfontosabb volt, és ami a fő célom volt: megfesteni a Fényt. Úgy, mint Munkácsy, akinek noha elég sötét képei vannak szerintem- teheti ezt az idő múlása is, amely nyomot hagy a képein- de engem mégis azok a fényfoltok fogtak meg a képein, s ahogyan tudott játszani azzal. Elképesztő tudású festő, akinek művei mély benyomást tettek művészetemre.

 

Visszatérve eredeti témámhoz, sokszor estem abba a hibába még a kezdetén, hogy megvettem minden színű olajfestékből egy-egy darabot, majd a kb 50 színnel igyekeztem festeni. Ma már tudom, hogy bármely szín kikeveréséhez elegendőek a fő színek, mégpedig a fehér, sárga, narancs, vörös, zöld, kék, ibolyakék, fekete. No meg szükséges egyfajta színelméleti tudás, amit nem adnak ingyen, vagy inkább úgy mondanám, ha a megszerzett ismeretek tudatában az ember nem alkalmazza a tudást, akkor az nem fog magától előjönni, s visszatükröződni a vásznon. 

A titok nyitja a gyakorlás.

Ha nincs mestered, akkor saját magadnak kell rájönnöd a titkokra, ahogyan én is tettem. Számomra kb 7-8 év kellett ahhoz, hogy meg tudjam festeni azt amit látok, mert addig csak néztem a dolgokat. 

 

Erre tanítom a tanítványaimat is, hogy ne csak nézzenek, hanem lássanak. Hogy fedezzék fel a színek sokféleségét, lássák, hogy a tubusban levő szín értéke és a festeni kívánt szín között mi a különbség. És még annyi minden van, amire itt a blog keretén belül ki fogok térni.

Másolás: sokszor érheti az a kérdés a kezdő festőimet, hogy "képről másoltad?" Én mindig is másoltam a festményeket, így tanultam. Próbáltam a festő szemével látni, és keverni olyanná a színeket, ahogyan azt az előttem levő képen a művész is tette. Ma a digitális világban a fénykép a valóság hű másolata, mint ahogyan a festés is. Mert hát mit is csinál a festő, amikor kimegy a természetbe festeni? Igen, lemásolja azt, amit lát. Hogy ezt olykor mondjuk alig felismerhető, absztrakt jegyekkel ötvözve teszi, az már magán a festőn múlik. Ha valaki a belső képére hagyatkozva fest, mint én néha, akkor azt a belsőleg kivetíített képet- amelyet már előre látok- másolom, viszem vászonra. És van amikor teljesen elvesztjük a valósággal a kapcsolatot, és egy különös világban találjuk magunkat, ahol már nem is a formák, hanem egy megérzés alapján kerülnek egymás alá, mellé a színek. ÓÓÓ, de szép és különleges alkotások születnek ilyenkor! És lehet, hogy pont ezekre a képekre mondja ezt a külső szemlélő, hogy "Ez, mi ez?" :)

 

No szóval, fessünk, és adjuk át magunkat a színeknek, formáknak, kisérletezgessünk kicsiben, és nagyban. "Könnyű ezt mondani!"- mondhatod. Igen, valójában könnyű, ha biztosan kezeled már a festőeszközöket, és ismered a képzőművészeti stílusokat, a színelméletet, és ismersz néhány technikát. 

Ehhez lesz számodra segítség például az a lehetőség, hogy csatlakozz a KLUB-hoz itt a honlapon, amellyel nemcsak a festéseinkkel kapcsolatban találsz információt, hanem olyan segédanyaggal is készülök számodra, amely túllendít azokon az időkön, amikor épp nem vagyok a közeledben, hogy egy élményfestés keretében kérdezhess. 

Aktuális élményfestő programjaimat ITT TALÁLOD.

Jó alkotást kívánok!

Budai Tímea

festő

 

Webáruház készítés