Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
8
8
2
8
3
Élet&Stílus Magazin
BLOG
2019.04.01 16:04

Hogyan kezdj hozzá a festéshez? A Festék-akrilfestékről pár mondatban

Hogyan kezdj hozzá a festéshez?
A FESTÉK- akrilfestékről pár mondatban


Általános- és középiskolában rajzórák gyakori festőeszközei voltak a vízfesték, tempera, grafit, tus, pasztelkréta, zsírkréta.

Abban az időben inkább a rajzoláson volt a hangsúly, valahogy nem sikerült belemélyednünk a festés rejtelmeibe. Persze ez azóta sokat változott...

Ha szeretnél kicsit most több információt a festésről, akril festés rejtelmeiről, olvasd el BLOG bejegyzésemet...

Elérhetetlennek tűnt a „festővé válás”, - nekem momentán az volt, többek között a fővárostól való távolságom miatt is.
Noha a késztetés lehet mindig is bennünk volt, soha nem tudott felszínre törni mindaz, amit most megélhetünk. Hogy mi kell mégis hozzá? Egy vágy. Vágy az alkotásra, arra, hogy valami maradandót hozzunk létre. Ahhoz, hogy sikerélményünk legyen, kell egy vezérfonál, egy jól értelmezhető útmutató, esetleg egy mester, aki elindít, támogat, utógondoz.
Ez a blogbejegyzés az akrilfestésbe vezet be, kellő segítséget szolgáltat majd ahhoz, hogy elindulj a festés útján, vagy ha már belekóstoltál, akkor tovább tudj lépni. Nézzük miért ajánlom az akril festés technikáját első lépésben?

Forrás: muveszellato-bolt.hu

Mindannyiunk számára szükségünk van útmutatásokra, tanácsokra. Néha olyan problémával találjuk magunkat szembe, hogy megfogalmazni sem tudjuk azt, s előfordul, hogy évek múlva találjuk meg, vagy fedezzük fel a megoldást.

A rajzolás minimális anyagszükséglettel jár, elég néhány ceruza, egy papírlap, radír, és hegyező, és már kezdhetünk hozzá rajzolni. A festés ettől kissé bonyolultabb eszközöket kíván.
Amikor hozzákezdünk festeni, valószínűleg már túljutottunk az első botladozásokon, esetleg már régóta a fekete-fehér (grafitceruzás rajzok) világában éltünk, ám most szeretnénk ebből a szürkeségből kitörni.


Aki először ragad kezébe ecsetet, azt sem tudja, milyen eszközöket vásároljon a kezdéshez. Elég a nagyáruházakban kapható, nem minőségi festék, vagy kezdhetjük rögtön nagyban?


Először is a festékről néhány szóban:
Aki festeni szeretne, a festékek tömkelegével kerül szembe kreatív boltok polcain, vagy ha szerencsés, akkor közvetlenül a gyártó mintaboltjában vásárolhatja meg festőeszközeit. A festékek vásárlásakor csak a pénztárca szabhat határt.
Javaslom, hogy közepes árkategóriájú festékkel kezd, mert az olcsóbbak nem mindig megfelelő minőségűek, ezért nem érdemes áruházláncok polcairól vásárolni. A vásznakkal ugyanez a helyzet.
Sokan esnek abba a hibába, hogy gyorsan, sok képet szeretnének festeni, a mennyiségre, és nem a minőségre törekednek.


Amikor az ember festésre gondol, akkor a vízfesték jut először eszébe, majd az olajfesték, valószínűleg azért, mert művészettörténeti órákon ezt a kifejezést hallottuk. Viszont javaslatom az, hogy egy harmadikkal, az akrilfestékkel kezdjük a festést.

Forrás: Kreativhaz.hu

Akril festés

Többféle kiszerelésben találhatóak meg a különböző színek az áruházak, művészellátó szaküzletek, és kreatív hobbiboltok polcain. Érdemes a legkisebb kiszerelésűvel kezdeni, és otthon próbálkozni például a színkeveréssel. 12 ml-től 1000 ml-es kiszerelésig lehet kapni festéket.
Amennyiben nincs a közeledben olyan üzlet, ahol beszerezheted a festéket, akkor online is vásárolhatsz webáruházakból magad számára, de érdemes megnézni az egyes áruházak árait is. Általában a postaköltséggel szállítják ki a festékeket, és egy, a bolt által meghatározott értékhatár felett. A postaköltség változó.


Amennyiben nem szeretnél a színek keverésével foglalkozni- ami nagy hiba volna,- akkor megveheted a létező összes színárnyalatot, én viszont arra ösztönözlek, hogy vegyél egy hatdarabos akril alapkészletet, amelyben a következő színek találhatóak meg általában:


- titánfehér
- permanent citromsárga
- permanent vörös
- permanent zöld
- permanent kék
- vasoxidfekete


Ezen kívül érdemes beszerezni permanent narancssárgát, ibolyakéket (ez a lila elnevezése), azért, mert az alapkészletben levő permanent citromsárgából és permanent vörösből soha nem lesz olyan szép narancssárga, illetve a permanent kékből és permanent pirosból gyönyörű lila (ibolyakék), mint ami az előre kikevert, és tubusba töltött. E színeken kívül érdemes vásárolni több tubus titánfehér festéket, mert a tubusokban levő szín közepes értékű, azt sokszor világosítani kell, ezért egy adott szín, amit felhasználunk, temérdek titánfehéret vehet fel.
Ha én válogatnám össze a színeket, akkor valószínűleg az akrilfesték készletben levő citromsárgát permanent világossárgára cserélném ki, a vasoxidfekete helyett pedig koromfeketét vennék. Hogy miért?
Mert a permanent citromsárgát nagyon hidegnek találom, a vasoxidfekete szürkés árnyalatú, nem fed annyira, mint a koromfekete színű festék, valamint a vasoxid fekete vízzel keverve fehéres szürkés színű lesz, amitől megijednek a tanítványok, hogy nem feketét találnak a tubusban(pedig az ;).


Ezután következhetnek a színkeverési gyakorlatok. Számomra a színkeverés volt a legnehezebb feladat, úgy gondolom, számodra sem lesz ez másképp. Ezért is javaslom, hogy amennyiben tudsz, vegyél részt színelméleti tanfolyamon, ahol megtanulhatod a színkeveréssel kapcsolatos alapvető dolgokat. Akril festés esetén is meg kell tanulni a színkeverési alapokat. A megszerzett tudás viszont csak abban az esetben épül be, ha azt folyamatosan alkalmazod, gyakorlod is. Azt tudni kell, hogy addig, míg az ember a színelméleti alapokat nélkülözve fest, és gondolkodik a színkeverésen, hogy mit mivel keverjen össze, addig rengeteg időt elveszteget. Viszont, ha a megfelelő tudást megszerezte, egy idő után már automatikusan, szinte ösztönszerűen keverjük a színeket.

Forrás: Artexport.hu

A közeljövőben több helyszínen szervezek színelméleti napot, érdemes részt venni azon.


A színekről még tudni kell, hogy nemcsak alapszíneket lehet kapni a boltokban. Egy színnek sokféle árnyalata lehet, például ha a sárgákat nézzük, többek között a következő sárgákat találhatjuk a többi között:


- permanent citromsárga
- kadmium citromsárga
- permanent világossárga
- kadmium világossárga
- permanent sötétsárga
- nápolyi sötétsárga stb.
A megannyi elnevezés megannyi árnyalatot takar.


Az akrilfesték következő jellemzője, azon kívül, hogy van színe, vízben oldódik. Száradási ideje pár perc.
Tapasztalatom szerint, attól függően, hogy mennyi vizet keversz a festékhez, annál lassabbal vagy gyorsabban szárad: ha több vizet keversz egy színhez, lassabban szárad, ha kevesebben, akkor gyorsabban. Azt tudni kell, hogy magát a színt úgy is tudod világosítani, ha több vizet teszel hozzá.
Paletta: A festéket műanyag, vagy fa palettára nyomhatod, és a palettán kevered a színeket.
Az akrilfestéket többféle módon használhatod: ecsettel, festőkéssel, szivaccsal, fültisztítóval stb. Légy kreatív, próbáld ki, mivel működhet még 
Minél vastagabban viszed fel a vásznadra a festéket, annál lassabban szárad, ezért érdemes kivárni a száradást, ha úgy érzed egy adott festményrészlettel végeztél. Festőkéses képnél gyorsan kell dolgozni a festékkel, ha azt szeretnéd, hogy kezelhető legyen sokáig - na nem órákra gondolok- a festék.
A legfontosabb, hogy ne add fel! Már csak azért sem, mert ha valamilyen késztetést éreztél arra, hogy elkezdj festeni, az bizony nem akármiért volt.

Remélem sikerült kedvet ébresztenem a festés, az akril festés iránt.

Ha pedig szeretnéd megismerni a valódi festés örömét, a flow élményt, az alkotás izgalmát, vegyél részt valamelyik aktuális élményfestés programomon, melyeket ITT Találsz meg.

Örömteli alkotást kívánok,

Budai Tímea

Webáruház készítés